SMS-lån

Snabblån, microlån, kreditlån, minilån. Ja, listan kan göras lång över synonymer till SMS-lån. Men vanligaste begreppen är SMS-lån och snabblån. Runt år 2006 dök snabblån upp i Sverige. Och blev väldigt snabbt extremt populärt. Vi blev överösta av TV-reklamer och i stort sett alla bör fått jingeln ”SMS’a låna, SMS’a låna” på huvudet.

Om SMS-lån

Ett SMS-lån är inte ett lån som enbart sköts via SMS som många verkar tro. Däremot brukar man få själva lånebeskedet från banker eller kreditinstitut via SMS och därav namnet, SMS-lån. Ett snabblån kännetecknas av en mindre summa pengar som ska användas på kortsiktig basis. ”Låna i dag, ha pengarna på kontot senast” imorgon brukar vara en standardfras för långivarna.

Ansökningsprocessen går oftast väldigt snabbt och beviljandegraden är relativt hög eftersom lånen oftast är från 500 kronor till 5 000 kronor. Till skillnad från till exempel privatlån och bostadslån där det är betydligt högre krav för att lånet ska beviljas.

SMS-lån

En till stor skillnad mot dessa lån är att löptiden är enormt mycket kortare än nyss nämnda lån. Från 14-90 dagar är ingen ovanlig löptid för ett SMS-lån. Där är just därför årsräntan blir så pass mycket högre. Men det är fel att jämföra årsräntan för ett SMS-lån med ett privatlån eftersom, som tidigare nämnt, löptiden oftast max sträcker sig i 90 dagar. Årsräntan för ett snabblån kan till exempel vara på flera hundra procent. Vilket är en extremt hög siffra.

Därför ska man istället jämföra vad månadskostnaden är för båda lånen. Då får man på så vis fram ett mer jämförbart besked.

Det finns till och med kreditinstitut som beviljar snabblån utan UC/kreditprövningar. Ibland även fast låntagaren har betalningsanmärkning/anmärkningar och/eller skulder hos Kronofogden.

SMS-lånens baksidor

När snabblånen först dök upp så var det katastrof för stor del av Sveriges befolkning. Ingen hade riktigt förstått vad som hände fall man inte betalade tillbaka sitt lån i tid. Ingen läste vilka påföljderna blev. Med enorma räntor och kostnader som snabbt skenade iväg. Nu för tiden har vi bättre koll och kreditinstitutet är tvungna att ta ett större ansvar och vara helt öppna med vilka villkor som gäller. Både för själva lånet men också fall man inte betalar i tid. Det finns till och med lagstadgat att banker och låneinstitut ska uppfylla ett så kallat sundhetskrav.

Ett sundhetskrav som sedan Konsumentverket och Finansinspektionen kontrollerar att långivarna sedan sköter. Det är oerhört bra att detta krav är framtaget. För att säkra privatpersonerns framtida pengar. Att inte en långivare beviljar ett SMS-lån utan vidare där låntagaren är dömd på förhand att kunna betala tillbaka sitt lån.

Men trots detta så är det allt för många unga människor som ansöker om SMS-lån. Unga människor som inte riktigt har koll på hur allt ligger till och vilka påföljderna kan bli. Därför är det i mångt och mycket inte bra att flera kreditgivare erbjuder snabblån till folk med betalningsanmärkningar och dylikt. Dessa människor har redan för instabil ekonomi.

Och det är då räntorna kan bli skyhöga och kostnaderna väldigt dyra.

Över de fall med obetalda SMS-lån hos Kronofogden så är över 40 % mellan 18-25 år gamla vilket vittnar om farligheterna med att unga personer får låna snabblån. Under 2014 var det över 60 000 svenskar som var anmälda till Kronofogden för obetalda snabblån.

Dreambusiness tips för varianter av lån

Vi på Dreambusiness.se är inte jätteförtjusta i snabblån. Vi ser SMS-lån som en extrem kortsiktig lösning och ett sådant radikalt beslut bär ofta aldrig med sig något gott. Vi kan köpa fall man får en oväntad utgift som till exempel att bilen går sönder eller något annat man inte kan styra över. Men vi anser att man ska undvika smålån i den grad det går. Det är 100 % bättre att försöka låna av någon familjemedlem eller vänner.

Även om det finns fall där hela familjer brustit på grund av pengar. Därför ska man låna av någon man verkligen kan lita på och som känner samma förtroende inför en själv. Så ska det antagligen gå bra. Gör gärna upp ett låneavtal så allt blir nedskrivet och låt båda få varsin kopia. Ytterligare ett tips av oss är att ha med ett vittne. Ett vittne som också signerar pappret. Ett vittne som står er båda närma men samtidigt inte närmre någon av er utan lika närma.

Ett väldigt mycket säkrare lån som inte kan innebära att påföljderna blir så extrema att man hamnar hos Kronofogden och dylikt. Har man grym koll på sin ekonomi och vet att man får en inkomst som kan läggas på att betala tillbaka ett snabblån så visst fungerar det. Men allt för ofta ser vi att så inte riktigt är fallet. Vårt land är i alla fall påväg åt rätt håll med strängare lagstiftning, hårdare straff och framförallt bättre kontroll och översikt hos kreditinstituten.

Där spelar Finansinspektionen samt Konsumentverket en viktig roll. Eftersom de utför granskningen av alla lånegivare.

Läs även vårt inlägg om privatlån.

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.