Billån

I dag blir det allt vanligare med lån för specifika produkter i samhället. Det kan röra sig om allt från elektroniklån, båtlån, bolån och billånet. I stort sett varenda bilförhandlare erbjuder billån till sina kunder. Går man i tankarna att antingen köpa en splitterny bil eller en begagnad men kanske inte riktigt har lust eller råd att ligga ute pengarna så kan man ta ett konsumtionslån.

Om billån

Ett billån fungerar exakt som ett bostadslån där bilen fungerar som en pant och säkerhet för långivaren tills lånet är betalt. Precis som bostaden gör i ett bolån. En säkerhet för kreditgivaren för att få tillbaka sina utlånade pengar. Genom att lämna en säkerhet kan man diskutera och förhandla om bättre räntor och villkor för själva lånet. Är bilen av ett större märke och modellen populär så kan man även få ett mer fördelaktigt lån med fin ränta. Eftersom en sådan bil inte sjunker lika lätt i värde som en bil från ett mindre bilmärke.

Billån

Bilen som säkerhet

Eftersom banken eller kreditinstitutet äger bilen tills det att lånet är betalat. Man står således i skuld till långivaren och har ingenting att säga till om fall man missköter sina återbetalningar. Därför är det av största vikt att man följer sin återbetalningsplan och inte struntar eller missar någon faktura.

I ett billån medföljer det alltid en viss ränta på lånet plus amortering varje månad. Precis som vid bostadslån får man inte belåna hela sin säkerhet. Där bolånetaket ligger på 85 % så brukar en bank eller långivare låna ut ett belopp på ca 80 % av bilens totala värde. Tyvärr sjunker bilars värde efter bara något/några år så därför är lånet mindre än ett bolån.

Vissa kreditinstitut och banker har krav på att bilköpet ska vara på minst 400 000 kronor samt köpet sker hos en auktoriserad bilhandlare. För att på så vis stärka sin egen säkerhet och inte riskera att inte få tillbaka sitt utlånade lån. Ett billåns löptid brukar generellt sett röra sig om 10 år.

Vi på Dreambusiness.se kan starkt rekommendera att inte ta ett billån för köpa en alldeles för vanlig bil som var och varannan person har. Och som man vet sjunker drastiskt i värde. Det bästa är om man köper en splitterny åtråvärd bil som är eftertraktad på marknaden. En bil som många inte har råd med i sitt ursprungliga värde som splitterny men som efter några år gör att de kan köpa sin drömbil efter den sjunkit i värde.

Det absolut viktigaste är att göra en bra affär och tänka långsiktigt. Löptiden är trots allt upptill 10 år. Och redan efter något/några år har bilen garanterat tappat i värde. Så tänk efter en gång för mycket om det verkligen är värt och behövs köpa en ny bil. Håller inte den gamla i något år till. Har man inte ekonomin utan är tvingad att ta ett stort lån så ringer en varningsklocka i alla fall för oss på Dreambusiness.se.

Svälj stoltheten och spara pengar istället. En bil är inte allting. Enligt statistiken så sitter vi i bilen omkring 10 minuter per dag. Om man inte är resande säljare och har bilen i sitt yrke vill säga. Men annars är det bättre att lägga pengar på sådant som man behöver mer.

Läs även vårt inlägg om sms-lån.

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.