Bostadsrättslån, bolån, villalån, huslån. Ett bostadslån har många namn men faktum är att alla är en och samma typ av lån. Ett lån som man helt enkelt tar när man bestämmer sig för köpa nya bostad. Och med bostad menas allt från hus, bostadsrätt till fritidshus.
Sedan 1 oktober 2010 kan man inte längre låna mer än 85 % av husets värde som säkerhet på grund av det så kallade bolånetaket. Vilket innebär att man måste betala resterande del av köpeskillingen med andra medel än just bostadslånet. Dåtidens topplån som i dag ofta betalas med hjälp av ett blancolån eller topplån.
Vissa banker och kreditinstitut har till och med tagit till ännu strängare krav och sänkt bolånetaket till 75 % vilket inte är till fördel för låntagaren.
Krav för bolån
Kraven skiljer sig lite åt hos de olika låneinstitutet men minimikraven är att man ska vara minst 18 år. Vilket även är lagstadgat.
Man ska även ha en fast inkomst. Antingen från fast anställning, eget företag eller pension.
Det ska inte finnas några betalningsanmärkningar eller några skulder hos Kronofogden.
Däremot finns det ett antal låneinstitut som specialiserat sig på att godkänna låntagare med betalningsanmärkningen så det kan faktiskt gå även att bli beviljat ett bolån. Dessutom har de även en säkerhet med bostaden som pant. Däremot kan villkoren för dig försämras eftersom bankerna tar en högre risk. Därför är det av största vikt att granska villkoren ordentligt innan man tar ett lån med skuld eller betalningsanmärkning i bagaget. Och tänk långsiktigt. Försök och se var ni kan befinna er om 3, 5 och 10 år. Hur inkomsten kan tänkas se ut kan vara svårt men man behöver göra en helhetsbedömning eftersom ett lån inte ska betalas på en dag.
Lånelöfte vid bolån
Man kan ansöka om ett så kallad lånelöfte innan man går in i en eventuell budgivning. Lånelöftet fungerar som en slags garanti så man vet hur långt man kan gå i budgivningen. Vilket kan vara väldigt bra i förebyggande syfte så man inte köper någonting som man inte sedan kan betala för. Ett bolån är något av det största en människa gör under sitt livstid och ett lån som sitter i väldigt länge.
Därför är det av största vikt att veta att man kan betala tillbaka sitt bolån. Så det kan även vara bra ur ett humant perspektiv. Ibland kräver vissa mäklare bevis på att man har fått ett lån eller lånelöfte. Så en mäklare inte lägger ut en massa tid på en köpare som sedan inte kan genomföra köpet. Därför är i mångt och mycket ett lånelöfte bra för såväl låntagare som långivare. Och något vi på denna sida dreambusiness.se starkt kan rekommendera att ansöka om.
Man ansöker om ett lånelöfte på samma sätt som när man ansöker om ett bostadslån. Bara att man väljer klicka i lånelöfte istället för bolån. Och sedan gör kreditinstitutet eller banken en kreditupplysning på dig. Ett lånelöfte gäller i upp till ett år.
Ansökan om bolån
Att ansöka om ett bostadslån kan vara en väldigt knepig och lång process. Från början till beviljat lån tar vanligtvis väldigt lång tid. Behöver man hjälp kan man alltid vända sig till banken eller till mäklaren. Och ta hjälp av en tredjeman som finns med som stöd och bollplank längs med hela låneprocessen.
Att skicka in själva ansökan är inte så svårt. Det gör man enklast via bankens eller kreditinstitutets hemsida. Där ska man berätta om sin nuvarande ekonomiska situation, framtida bostadsköpet och hur många som ska stå på själva lånet. Det är nästa del som tar lång tid. Där långivaren ska gå igenom fall du anses lämplig för får ett lån beviljat med mera. Det är inte bara att få ett lån beviljat hur som helst. Banke eller kreditinstitutet tar alltid en stor risk genom att bevilja ett lån. Därför vill dem aldrig bevilja ett lån på lösa grunder. Utan allt är oerhört noggrant beräknat och utformat.
Kan man inte betala tillbaka sitt bolån så har banken redan tagit huset i pant och behåller det tills låntagaren kan betala klart sitt lån. Så därför är det av största vikt att uppfatta och ta in alla villkor innan man skriver på något papper. Samt göra en framtida budget för 1 år, 3 år, 5 år och så vidare. Hur man ska betala tillbaka sitt bolån.
Läs även vårt inlägg om billån.